Прием на Алое Вера: какво е важно да знаем

 


1. Обърнете внимание на вида алое вера, който консумирате. 


Годно за консумация е Aloe barbadensis miller. 




A. В случай, че купувате готов продукт обърнете внимание:


- от какъв вид алое вера е,


- как е отглеждано алоето, 


- каква е концентрацията на алое вера, 


- от коя част на растението е, 


- какъв е процесът на обработка,


- как е филетирано,


- как е стабилизиран продуктът. 




B. В случай, че сами приготвяте продукта си за пиене от пресни листа алое вера, трябва да сте сигурни, че:


- Листата са от Aloe barbadensis miller. 


- Листата са откъснати през деня, в който ги обработвате, тъй като след отрязването на листото, гелът му вече е изложен на бактерии и ако не се съхранява при максимум 4-5C в него започват процеси, които могат да Ви разболеят, освен това след 24 часа пресните листа загубват повечето от полезните си свойства, целият процес по обработка трябва да приключи до 36тия час от откъсването на листото, за да е безопасен гела. 


- Къде и как е отглеждано алоето, как са превозвани и съхранявани листата от откъсването до Вас.  



2. Важно за ползите от алое вера и целите, за които го приемате е частта от растението, от която е изработен продукта, количеството, което приемате и съхранението.


Алое вера се състои от три слоя:

- Външната дебела кора.

- Латексът от алое вера (Aloin, горчив на вкус, опасен е за здравите тъкани и клетки) получава се от специализирани клетки, известни като перициклични тубули, които се намират точно под епидермиса или кожата на листата.

- Гелът от алое вера е безцветен слузест гел, получен от паренхимните клетки в пресните листа на Aloe vera /вътрешния гел от листата/inner gel fillet – това е полезната и годна за вътрешна употреба част от растението.


А. В случай, че купувате готов продукт е добре да изберете такъв, който е приготвен само от полезния вътрешен гел /inner gel fillet/ от листата на алое вера и е студенообработен – той притежава много полезни свойства за организма – дава енергия, подсилва имунитета, помага при храносмилателни проблеми, полезен е при проблеми с холестерола, при астма, при кожни проблеми и др. 


Ако продуктът е изработен от цяло листо, той вероятно съдържа алоин и обикновено се използва при констипация /запек/. 


Следвайте указаните от производителя: начин на употреба и съхранение. 


В. В случай, че сами приготвяте продукта си за пиене от пресни листа алое вера, трябва да сте сигурни, че:

- Отделяте правилно и използвате за консумация само вътрешния безцветен гел, тъй като жълтата част /алоинът/, намираща се точно над гела може да предизвика диария, стомашни проблеми и др.

- Използвате и съхранявате правилно гелът - след като е отделен гелът е най-добре да се използва на същия ден или трябва се съхранява в хладилник до максимум една седмица /отделеният от листото нестабилизиран гел има по-дълъг живот, отколкото гелът оставен в листото/. Дозата, която приемате е добре да е консултирана със специалист. 


3. Приемът и дозата на Алое вера при деца, бременни жени и хора, които приемат лекарства е добре да се консултира с лекар.


Източник: https://www.researchgate.net

*В сатията е посочен източника на информация, тя не е медицински съвет.

Коментари

Популярни публикации