Съвети за здравословно хранене, Кристина Амелонг, САЩ



Източник: Optimal Health Network
Кристина Амелонг


Хранете се на всеки 2 до 2½ часа през целия ден, всеки ден.

Надбъбречни жлези

Важно е да се храните редовно, за да поддържате кръвната си захар стабилна през целия ден и през нощта. Това ще позволи на надбъбречните жлези да се отпуснат. Надбъбречните жлези повишават кръвната захар между храненията, когато минат повече от 2,5 часа без да се храним. Някои хора се чувстват гладни, уморени, нефокусирани или може би хиперактивни през целия ден, тъй като техните надбъбречни жлези компенсират спада на кръвната захар. Вместо във вашето тяло да се образуват хормоните на стреса, кортизол и адреналин, които да поддържат нивото на кръвната захар нормално, по-добре се хранете и позволете на вашите надбъбречни жлези да си починат.



След като приемат храна, повечето хора имат достатъчно глюкоза за известно време. Глюкозата се доставя в клетките, за да достави енергия, а също така може да се съхранява в черния дроб за по-нататъшна употреба. Не можете обаче да разчитате на резервната глюкоза в черния дроб. Вашият черен дроб може да не е ефективен при събирането и съхраняването на гликоген (съхранявана захар). Вашият черен дроб може да бъде стресиран, защото осъществява голяма част от детоксикацията от химикали и хормони в тялото ви. Череният дроб също може да бъде стресиран от обработката на ненаситени мазнини. Ето защо е най-добре да се храните редовно, като позволявате на клетките си да получават достатъчно количество глюкоза през цялото време.


Когато кръвната захар падне, освобождаваме кортизола и адреналина. Това са и двата хормона на стреса, което означава, че те се освобождават, когато тялото е под напрежение. Целта на освобождаването на тези хормони е бързото получаване на енергия в мускулите и мозъка и освобождаване на съхраняваните хранителни вещества като резерва за случаи като "да избягаме от лъва" (време на интензивно, неочаквано физическо натоварване). Тялото ни е в стрес, когато ни спада кръвната захар, когато прекаляваме с физическото натоварване и когато сме в психически стрес или опасност. Когато използвате стресовите си хормони за корекция на кръвната захар, това е все едно да се обадите на пожарната, когато има малко дим в кухнята ви, а всичко, което трябва да направите, е да включите вентилатора. Същото е и с тялото ви. Надбъбречните хормони са там за реална авария, като "бягане от лъв". И след "бягането от лъв", тялото ви има нужда от сериозно възстановяване. Тези хормони на стреса причиняват загуба на скъпоценни протеини от мускулите и тялото ви може да се увреди от мазнините, които бързо се мобилизират от вашата система.

Спестете аварийните си хормони за важни събития. Хранете се редовно и ще поддържате мускулната си маса и ще защитавате тялото си от оксидативно увреждане от свободните радикали.

Редовното хранене ще ви помогне да поддържате енергията си през целия ден и да намалите апетита. То ще ви предпази от раздразнителност, чувство на депресия, ниско ниво на енергия, жажда за захар и ще ви позволи да се фокусирате, когато имате нужда.

Напитката 99.8% сок от алое вера на Fruit of the Earth е естествен начин за прочистване и детоксикация. Подобрете работата на храносмилателната си система и стимулирайте имунната си система. Чувствайте се подмладени и освежени през целия ден.


Коментари

Популярни публикации