ЙОГА ПОЗИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ И ПОДОБРЯВАНЕ ПОЗАТА НА ТЯЛОТО

Йога успокоява ума, но има и друго предназначение – загуба на килограми (отслабване) и оформяне на фигурата.
В тази публикация ще ви представим изпробван комплекс от йога пози, които са изключително ефективни :)
Важно! Задръжте всяка поза толкова колкото можете – някъде около 15-20 секунди, като начало и всеки път увеличавайте с по няколко секунди. Правете упражненията на едната страна и след това задължително на другата.


1. Поза "дърво"

Застанете напълно изправени с ръце от двете страни на тялото.
Внимателно сгънете десния си крак в коляно и поставете ходилото му върху вътрешната част на лявото ви бедро. Левият ви крак трябва да е напълно изпънат, а тялото изправено. Тежеста на тялото трябва да е разпределена равномерно. Веднъж постигнали това, вдишайте и запазвайки стабилност и баланс и придвижете ръцете си над главата в мудра "намасте".
За да запазите по-добре баланс, се фокусирайте върху някакъв далечен обект и дръжте гърба си изправен. Издишайте и се отпуснете, като след всяко следващо издишване се опитайте да се отпуснете още повече. Спуснете ръцете и внимателно се върнете до изходно позиция, след което повторете, балансирайки на другия крак.

2. Поза "Войн"


За да получите максимална полза от нея опитайте се да огънете така коляното, че да е успоредно на стъпалото. Колкото по-дълго можете да задържите в тази поза, толкова по-добре. Тайната е в това да успеем да успокоим ума и да дишаме. Просто да се концентрираме в позата. И не забравяйте да повтаряте на себе си: ’’Аз съм войн!’’. Преминете към другия крак като силен войн и задръжте толкова, колкото с първия.

3. Поза "Войн 3"

Това е позата за по-стегнато седалище. Също така, това е чудесен начин да натоварим гърба, краката и раменете. За да извлечете максимална полза от позата (асаната), стегнете мускулите на корема. Това ще ви помогне да задържите баланса в позата и ще направи корема ви по стегнат. И не на последно място ще стегне дупето.

4. Поза "Триъгълник"



Тази поза може би не е чак толкова натоварваща и със стягащ ефект, но пък правейки я често вашият корем ще ви бъде благодарен. Движението на тази поза,чрез която усуквате тялото си, помага за храносмилането и намалява мастните натрупвания на корема. Освен всичко казано дотук, ангажирайки мускулите на ръцете и краката, позата води до натрупване на мускулна маса и изгаряне на мазнини.

5. Усукване в поза йогийско столче

Това е йога версията на клековете, само че те се правят по-интензивно. “Parivrtta Utkatasana” работи върху седалището, бедрата и корема. Усукването също така помага на храносмилателната и лимфната система. Комбинирайки всичко това в една поза, ние получаваме един чудесен начин да отслабнем.

6. "Детска поза"

Седнете на постелката със свити колена, така че петите да се опират в дупето ви. Бавно и дишайки равномерно се наведете напред и изпънете ръцете. Оставаме в тази поза доколкото ни  е възможно и бавно, вдишвайки се изправяме отново в изходна позиция


7. Поза "кобра"
Лягаме по корем с очи към пода,поставяме ръцете си отстрани на гръдния кош и с леко приплъзване се повдигаме като се стремим да не повдигаме ханша от пода. Погледът ни е насочен нагоре. Опитваме се да задържим около 15-30 секунди,дори повече, ако не усещаме силно напрежение в гърба.



8. Поза "котка"


Заставаме на колене и длани,поемаме въздух и главата отива нагоре, корема надолу, издишвайки поглеждаме надолу и извиваме гърба в обратната посока. И продължаваме да редуваме. Вдишваме поглеждаме нагоре,издишваме извиваме гърба към тавана. Можем да направим около 10 повторения.



9. Поза "мост"



Легнете по гръб, бавно свийте краката в коленете и повдигнете таза. Дишайте и издишвайте дълбоко. След това съберете ръцете под дупето и останете така в рамките на няколко секунди.

10. Прегръщане на коленете

Лягате по гръб на пода, отпускате тялото.



Вдишвате сгъвате краката в коленете и ги повдигате към гръдния кош.
Сплитате пръсти около коленете. Докато издишвате повдигате главата към коленете и задържате колкото е удобно. Лицето и раменете са напълно отпуснати.
Поемате дъх и връщате главата, ръцете и краката на пода.


11. Поза "Лодка"

Тази поза има един уникален стягащ ефект на коремната мускулатура. В йога залите и студията се говори, че ефекта от заемане за една минута на позата се равнява на сто коремни преси. Също така тя укрепва корема и гръбначния стълб. Стимулира бъбреците, щитовидната жлеза, простатата и червата. Помага за облекчаване на стреса. Подобрява и храносмилането.


12. Планк с лице нагоре


Седнете на пода с изпънати напред крака и ръце зад тялото с пръсти сочещи в посока към ходилата. Повдигнете таза нагоре, без да сгъвате коленете, докато тялото и бедрата ви застанат в една линия. Ръцете ви трябва да са точно под раменете, а тялото ви да е право. Главата може да отпуснете леко назад. Останете в това положение колкото ви е възможно.

13. Поза "Лък"

Можете да получите по-добър ефект от асаната чрез издърпване ръцете и краката в противоположни посоки, докато само корема и таза докосват пода. Тази поза не само представлява помощно средство за масаж на коремните органи и за подобряване на храносмилането, но тя също е невероятен начин за укрепване на бедрата, гърдите и гърба.

14. Поза "гледащо надолу куче"



Застанете на пода на четири крака, като дланите ви са поставени леко напред, а пръстите на краката ви са допрени до земята. Поемете въздух.
Издишайте, повдигнете коленете от пода и постепенно разгънете краката, като целта е да допрете петите си до земята. (Не се притеснявайте, ако петите ви все още не могат да достигнат земята от първия път)
При това движение тазът ви трябва да бъде насочен нагоре (сякаш някой го издърпва нагоре), като коленете ви постепенно се изпъват напълно. Краката ви може леко да са разтворени в долната им част, а дланите ви трябва да са на широчината на раменете.
Притиснете длани в пода равномерно и издължете врата си. Дланите трябва да са хубаво разтворени, особено частта между палеца и показалеца (нека тежестта бъде най-вече там, ако имате слаби китки).
Главата ви трябва да е между ръцете, а погледът ви да е насочен към ходилата. Тук целта е вратът да бъде продължение на гръбнака, който се издължава максимално.
В крайно положение гърбът, главата и ръцете трябва да са в една линия, коремът прибран, а краката изпънати напълно. Главата е отпусната, а раменете са максимално далеч от ушите.
Останете в тази поза за 5 дълбоки вдишвания и издишвания.
Излизането от позата става по обратния път, със свиването на коленете и поставянето им на пода, като в същото време издишате.

15. Поза " висок планк"


Застанете в позиция за лицеви опора - на пръсти и длани.
Дланите ви трябва да са под раменете, а ходилата леко раздалечени.
Тялото и краката трябва да са в една линия.

16. Поза "класически планк"


Застанете в позиция за лицеви опори на длани и пръсти на краката.
Дланите ви трябва да са под раменете, краката леко разкрачени, а ходилата раздалечени.
Спуснете се внимателно на лакти и сложете предмишниците на земята.
Задръжте тази позиция, като се стремите тялото ви да е право от главата до петите.
Стремете се да не залитате и тазът ви да не е прекалено ниско или високо.
Ако усещате напрежение в гърба и кръста вероятно позицията ви не е правилна или коремните ви мускули са прекалено слаби.

17. Поза "страничен планк"

Легнете на една страна и се подпрете на лакът. Повдигнете тялото така, че да останете подпрени на сгъната в лакътя ръка и страничната повърхност на ходилото на долния крак.
Горната ръка поставате на ръста или оставете. Задръжте това положение колкото време можете. След това сменете страните и повторете същото и на другата.



18. Поза "шавасана"



Лягаме по гръб разтваряме леко краката и ръцете с дланите навън. Затваряме очи и започваме да дишаме и издишаме бавно и дълбоко,усещайки блаженото отпускане на нашето тяло.

Напитката 99.8% сок от алое вера на Fruit of the Earth е естествен начин за прочистване и детоксикация. Подобрете работата на храносмилателната си система и стимулирайте имунната си система. Чувствайте се подмладени и освежени през целия ден.

Коментари

Популярни публикации