10 хранителни навика за поддържане на здравословно тегло без диети

Източник: Bright Side

Проучване, публикувано в рецензираното списание "American Psychologist", установява, че краткосрочните диети всъщност не водят до оптимизиране на теглото и здравето при повечето хора.
Препоръчват се промени в начина на живот, включително промени в хранителните навици.

1. Яжте бавно и дъвчете добре.
Проучване е установило, че хората, които ядат бързо, наддават тегло по-бързо от тези, които се хранят бавно. Храненето бавно и дъвченето ще ви накарат да се чувствате сити, дори когато сте яли по-малко. За да свикнете да се храните бавно, можете да започнете да броите колко пъти дъвчете всяка захапка и постепенно да увеличавате броя.

2. Редовно пийте вода.

Питейната вода е от съществено значение за здравето. Питейната вода преди хранене също може да ви помогне да отслабнете, като се почувствате сити, така че да не консумирате излишните калории. Проучване е установило, че хората, които са пили половин литър вода 30 минути преди хранене, са яли по-малко от тези, които не го правят. Проучването, което обхваща период от 12 седмици, е установило, че тестовите субекти, които пият вода преди хранене, са загубили 44% повече тегло в сравнение с тези, които не са го направили.

3. Сервирайте нездравословна храна на червени чинии.

Това може да изглежда странно, но експеримент е установил, че хората пият по-малко от червени чаши и ядат по-малко от червене чинии, в сравнение със същото нещо, сервирано в сини чаши и чинии. Вероятна причина за това може да бъде, че възприемаме червения цвят като фин сигнал за спиране.


4. Избягвайте сладки напитки.
Добавената захар е най-големият виновник за редица свързани със здравето проблеми, вариращи от диабет и затлъстяване до сърдечни заболявания. Консумацията само на една кутия газирано, която съдържа около 52 грама захар, ще доведе до превишаване на препоръчителната дневна добавена захар от 37,5 грама за мъжете и 25 грама за жените. Вместо това пийте здравословни напитки като зелен чай, кафе или прясно изцеден плодов сок.

5. Яжте без разсейване.
Обръщайки внимание на храненето, без да се разсейвате, гледайки телевизия или да играете игри ще ви накара да ядете по-малко и да консумирате по-малко калории. Вие също така ще бъдете по-внимателни да ядете здравословна храна, ако не сте разсеяни от заобикалящата ви среда.

6. Яжте 2 яйца на ден.
Проучване, публикувано в International Journal of Obesity е установило, че ако за закуска комбинирате нискокалорична диета за отслабване с яйца, тя може да подобри шансовете ви да намалите теглото си в сравнение с това, ако сте имали поничка за закуска. Това е така, защото високото съдържание на протеини в яйцата ви предпазва от чувство на глад за по-дълъг период от време.

7. Яжте закуска всеки ден.
Като се има предвид сутрешното бързане, понякога може да пропуснем закуската или да не хапнем достатъчно. Тази практика е в ущърб на общото ни здравословно състояние. Яденето на закуска не само ви дава достатъчно енергия, за да започнете деня си, но и намалява шансовете ви за диабет, наддаване на тегло и развитие на сърдечни заболявания. Проучванията показват, че закуската помага за загуба на тегло. Всъщност, повече от 75% от хората, които са отслабнали повече от 28 кг, ядат сутрешно хранене всеки ден.

8. Ако сте гладни, дъвчете дъвка с мента.

Дъвченето на ментова дъвка без захар може да ви помогне да притъпите чувството за глад. Вкусът на мента притъпява вкусовите рецептори и убива желанието да се яде. Изследванията, проведени в Университета на Роуд Айлънд са установили, че хората, които дъвчат дъвка, консумират по-малко калории по време на обяда и не компенсират, като ядат по-късно през деня.

9. Хранете се на добре осветено място.
Храненето на добре осветени места помага на хората да правят по-здравословен избор на храни. Според проучване, проведено от изследователи от различни американски университети, е установено, че хората, които консумират храна в светли места, консумират 39% по-малко калории, отколкото хората, които ядат в слабо осветени места.

10. Яжте повече от 3 пъти на ден.

Вместо 3 големи хранения на ден, е по-здравословно да се ядат 6 по-малки хранения. Разделянето на хранене скъсява интервала между традиционния формат за хранене на закуска, обяд и вечеря. Доказано е, че колкото по-дълго чакате да ядете храна, толкова по-добри са шансовете ви да преядете. Според диетологът от Кливланд Ейми Джеймисън-Петоник, “След около 3 часа без храна, кръвната захар започва да пада. И след 4 часа тялото ви вече е усвоило всичко, което сте поели по-рано. След като преминете 5тия час, кръвната Ви захар започва да спада и ще изядете каквото можете, за да заредите.

Коментари

Популярни публикации